Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers
Kategorie: Wszystkie | Ciuchy | Hobbies | Irlandia | Mamine | Music | Podróże | Praca | Przepisy | Recenzje | Sport | Zdrowie
RSS
wtorek, 30 kwietnia 2013
Ciacho

Weekend minął nam nieciekawie, bo taty nie było, pojechał się uczyć, a Tosiek trochę nam chorował. Mega przeziębienie. I powiedzcie mi, jak to jest, że jak szanowny Dzidziuś śpi ze mną to oboje nie śpimy i chodzimy z powiekami na zapałki, a jak śpi z Tatą to oboje się wyśpią? 

Ale coś się udało - pyszne ciacho, owocowe na kruchym spodzie, z kruszonką:

Składniki na ciasto:
90g masła - posiekać
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia


500g owoców, najlepiej kwaśnawych (ja dałam wiśnie, mrożone oczywiście)
kruszonka:
100g masła
100g cukru
200g mąki
łyżeczka cynamonu

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.  Składniki na ciasto wyrobić i wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 24cm. Wyłożyć środek ceramicznymi kulkami, żeby za bardzo nie wyrósł. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Składniki na kruszonkę zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki. Na podpieczonym spodzie ułożyć owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na dodatkowe 40-45 minut.

Pytanie numer 11: Co można znaleźć na twojej liście życzeń?

Oj, dużo :P

I na pewno to:

W górach ostatnio byliśmy 8 lat temu i bardzo mi się tęskni :)

środa, 16 stycznia 2013
Hummus

Mieliście kiedyś okazję spróbować hummusu? Pochodzi z Libanu i jest popularny na całym bliskim wschodzie. Jest go teraz sporo i na supermarketowych półkach. My też go bardzo lubimy, łącznie z Natkiem. Ostatnio sama spróbowałam zrobić hummus. Bardzo prosto i szybko się robi: 

Hummus z kolendrą i cytryną:

puszka ciecierzycy (400g)
3 łyżki oleju z oliwek
spora garść kolendry
łyżka tahini (pasta z nasion sezamu)
sok z połowy cytryny (lub więcej jak ktoś lubi kwaśniejsze
łyżka greckiego jogurtu 
ząbek czosnku

Wszystko razem zblendować aż pasta będzie gładka. Można jeść z chlebem albo samo albo jako dodatek do innych potraw. Jak kto lubi. W podstawowym wariancie nie ma kolendry.  

 

Tagi: hummus
11:38, maya.d , Przepisy
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 listopada 2012
Banana bread

Czy zdarza Wam się czasem, że banany za długo leżą i nikt ich już nie chce tknąć? Nam dość często. I zamiast je wyrzucać na kompost lepiej upiec chleb/ciasto bananowe. Szybkie i pyszne. Oto przepis: (wzięty STĄD)

3 przejrzałe banany
110g masła
120g cukru (najlepiej nierafinowanego)
2 jajka
240g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Utrzyj cukier i masło mikserem. Dodaj jedno jajko i trochę mąki i wymieszaj, powtórz z drugim jajkiem i resztą mąki i sody oczyszczonej, aż mikstura będzie gładka.

Obierz banany i zgnieć je widelcem. Dodaj je do miski razem z cukrem waniliowym i cynamonem i wymieszaj.

Wlej mieszankę do dobrze wysmarowanej foremki i umieść w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach by zapobiec nadmiernemu przypieczeniu.


poniedziałek, 15 października 2012
Dynia piżmowa

Czyli u nas butternut squash. Zalecana jako pierwszy stały pokarm dla niemowlaków. Ale i dla dorosłych się nadaje. Pochodzi z dyniowatych, jak sama nazwa wskazuje. Kształtem przypomina gruszkę i jest dosyć słodka.

Wczoraj wypróbowaliśmy TEN (KLIK) przepis na zapiekaną, nadziewaną dynię. Z dodatkiem orzechów włoskich, boczku, tymianku, miodu i sera. Przepyszne!!!! Nie do końca zalecane mamom karmiącym, ale co tam, Tosiek przeżył.

VOILA:

 

wtorek, 25 września 2012
Leniwie i kolorowo

Czyli pierogi leniwe w aranżacji J. :)

czwartek, 06 września 2012
Irish Lamb Stew

Na pierwszy ogień by wypróbować CrockPota poszedł Irlandzki Gulasz z Jagnięciny. Pyszne i proste danie, które w wolnowarze jest jeszcze prostsze :).

  • 2 1/2 szklanki bulionu (według mnie to za dużo)
  • 3 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 0,5kg ziemniaków, obranych i pokrojone w cienkie plasterki
  • garść groszku (nasza własna inwencja)
  • kilogram jagnięciny, z karczku lub ramion, w kawałkach
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • drobno posiekana pietruszka do przybrania

Wszystko wrzucamy do naczynia wolnowaru i nastawiamy na 4-5 godzin na HIGH lub na 8-10 godzin na LOW. I tyle. Rewelacja!



wtorek, 26 czerwca 2012
Niebo w gębie

Będzie znowu o jedzeniu. Ale ja to przeważnie teraz myślę o jedzeniu :P

Tarta Frangipane - tradycyjne francuskie ciasto z mielonymi migdałami. Pyyycha

Ciasto:

  • ¼ szklanki podgrzanego dżemu truskawkowego
  • koszyczek jagód
  • koszyczek malin
  • koszyczek truskawek
  • 375g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko

Wypełnienie:

  • 125g masła pokrojonego w kawałeczki
  • 125g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g mielonych migdałów
  • 25ml ciemnego rumu

Podgrzej kuchenkę do 180°C. Foremkę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) posmaruj masłem.
By zrobić ciasto wymieszaj mąkę, cukier i masło do mikserem (lub ręką) aż będzie w postaci okruszków. Dodaj jajko i mieszaj aż ciasto połączy się w jedną kulę. Zawić w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Na lekko wysypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto do grubości 3-4mm. (Pozostałe ciasto można trzymać w zamrażarce do 4 tygodni). Wyłóż foremkę ciastem i włóż do lodówki na 15 minut.
By zrobić masę zmiksuj masło i cukier aż będzie blada i puszysta. Dodaj jajka i żółtko po jednym aż masa będzie gładka. Dodaj zmielone migdały i rum.
Wyjmij foremkę z lodówki, posmaruj ciasto połową dżemu, a następnie wyłóż migdałową masę. Poukładaj owoce w jedej warstwie, wciskając je lekko w masę. Piecz przez 30-35 minut aż kolor ciasta będzie złoty. Wyjmij z piekarnika i posmaruj lekko pozostałym dżemem.
Podaj z pozostałymi owocami i bitą śmietaną.

SMACZNEGO!!!





piątek, 14 października 2011
Sałatka z quinoa, fasoli i awokado

MałaMi zainspirowała mnie do spróbowania quinoa (komosa ryżowa). Dla tych co nie wiedzą, to takie ziarno, które mi przypomina kaszę jaglaną. Gotuje się podobnie jak ryż, ale według mnie ma więcej smaku. Bałam sie trochę czy mi będzie smakować, bo kaszy osobiście nie lubię. Na szczęście podobieństwa kończą się na wyglądzie. Przepis na tę sałatkę znalazłam TUTAJ. Robi się szybko i łatwo.

Składniki:

  • 1 szklanka quinoa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 3/4 szklanki wody
  • 1 puszka czarnej fasoli, wypłukać (ja użyłam czerwonej)
  • 1 awocado, pokrojone w kostkę
  • garść pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę (ja nie dałam, bo po papryce bardzo boli mnie żołądek - może ktoś wie dlaczego?)
  • garstka posiekanej kolędry
  • wyciśnięty sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, do smaku
  1. Podgrzać łyżkę oleju w garnku na średnim ogniu, wsypać quinoa i tostować (jest takie słowo?) przez 2-3 minuty aż zacznie pachnieć orzechami (zapach jest cudny!). Dodać wodę i gotować 20 minut.
  2. Przygotować sos z oliwy z oliwek, limonki, kminku i soli.
  3. Ostudzić ugotowane quinoa, dodać fasolę i resztę składników.

Smacznego!!!

MałejMi dziękuję za inspirację!!

Zdjęcie niestety nie moje.

Tagi: quinoa
20:49, maya.d , Przepisy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 10 października 2011
Za co kochamy Irlandię?

Między innymi za ryby i owoce morza. Mieszkając we Wrocławiu świeże ryby jadłam tylko na Wigilię, oczywiście karpie. Ale morskie ryby są bardzo trudne do zdobycia. Mrożone owszem. Podobnie jest z krewetkami, homarami, ostrygami i innymi owocami morza. A tutaj do wyboru do koloru. Staramy się co najmniej raz w tygodniu upichcić świeżą rybkę. Najczęściej jest to dorsz, bo dzieci go bardzo lubią. Ale bywa i żabnica (monkfish), labraks (seabass), flądra, łosoś (Ami uwielbia wędzonego), witlinek (whithing). Najczęściej lekko smażone w panierce. Nasze comfort food.

Czasem gdy chcemy sobie przygotować coś bardziej ekskluzywnego sięgamy po na przykład langusty, homary, homarce (skampi) lub kałamarnice. Przygotowanie zajmuje kilka minut a wynik - palce lizać. Jedyne do czego nie mogę się przekonać to ostrygi, bo je się je na surowo. Ale J. czasem sobie kilka kupi. Naszym ulubionym dodatkiem do pizzy jest mieszanka 'seafood', w której są mini ośmiorniczki, krewetki, przegrzebki i kawałki kałamarnicy. Pycha! Dzieci teraz nie bardzo przepadają za owocami morza, ale był czas, że Ami potrafiła całą pizzę ogołocić z ośmiorniczek i krewetek. A kiedyś w restauracji, jak miała gdzieś dwa i pół roku pomogła J. zjeść talerz małży gotowanych na winie :)

Także cały czas poszukujemy nowych wrażeń kulinarnych, nowych ryb i nowych przepisów. I myślę, że nigdy nam się to nie znudzi!

I kilka obrazków dla ilustracji:

KałamarnicaŻabnica

Labraks Langusta

Przegrzebek Małż

poniedziałek, 05 września 2011
Sałatka ryżowa z Jamajki

Z okazji naszej diety natchnęło mnie na wyszukanie nowych przepisów na sałatki. Już nie mogłam patrzeć na te stare i oklepane. Przepis pochodzi z TEJ strony. Sałatka jest wbrew fasoli, lekka i orzeźwiająca. Polecam!

Składniki:

3 szklanki ugotowanego ryżu
1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
2 szklanki pokrojonego ananasa, z puszki lub świeżego
1/2 posiekanej zielonej papryki
1/2 posiekanej czerwonej papryki
1/2 posiekanej żółtej papryki
1/2 posiekanej czerwonej cebuli

sok z dwóch limonek
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu

Pycha!

 
1 , 2 , 3